Angry Birds o l’enuig

Per què estan tan enfadats els ocells del popular joc “Angry birds”?
Sembla que un grup de porcs els ha robat els ous i tracten de recuperar-los i destruir als lladres.

Podrien haver reaccionat d’una altra manera que amb un “cabreig monumental” a l’ofensa que els han ocasionat? Hi havia una millor estratègia que la ira per intentar recuperar el que és seu? Podien no haver-se ofès i haver actuat d’una altra manera?


En un excel · lent llibre sobre les emocions, What Our Emotions Are Really Telling Us (editat per Oxford University Press, 2007) Rober C. Solomon argumenta sobre alguns d’aquests detalls. Ens fem ressò d’algun d’ells.

Així, d’entrada, tendim a simpatitzar amb l’enuig dels ocells perquè, en principi, ens sembla normal la seva reacció al prejudici ia l’ofensa causada pels porcs. Solem o podem airarnos (hi ha qui sol fer-ho), quan se’ns ofèn. Aristòtil defineix la ira com “el desig, acompanyat de ungustia (física i mental), de represàlia per causa d’una ofensa (menyspreu) que s’ha dirigit, sense justificació, contra nosaltres o algú proper a nosaltres. Encara que la ira sol dirigir-se contra individus, en aquest cas els ocells estan enfadats amb tots els porcs, convertint el seu enuig en una lluita entre “espècies”. Sigui com sigui, la ira és una resposta a la percepció i al judici de l’ofensa o revés que ens han propiciat, sense aparent motiu. Implica una acusació de culpa (encara que sigui irracional, com quan ens enfadem amb la pluja que ens impedeix sortir a passejar) i, de vegades, el desig de “restitució” o venjança.

En qualsevol cas, ens diu Solomon, la ira és molt més que una emoció bàsica o un conjunt de sentiments. Es tracta, d’una interacció (entre persones o amb una situació o tasca) i d’una manera de situar un al món. No oblidem que una “ofensa” sempre es circumscriu en un context social i cultural determinat. És significatiu que, per als humans més que per als ocells, la majoria de les ofenses són verbals.

El que ens importa subratllar aquí, i que és la tesi que ens sembla més rellevant i atractiva de Solomon, és que una emoció és (com a mínim “també”) una manera autoconscient d’implicar-se, d’estar, en el món. Per això, per entendre un enuig, o als nostres ocells irats, cal entendre que classe d’implicació és la ira.

En el cas que ens ocupa, gràcies a la ira, els indefensos ocellets poden respondre de forma contundent als porcs aprofitats. De fet, gràcies al seu “explosiu” enuig poden gairebé invertir la situació de dominació i reduir als porcs a una estratègia de defensa, aguantant el temporal que se’ls ve a sobre.

En algun moment de la vida dels ocells que el joc no relata, aquests han après que, davant d’aquesta situació, els convenia actuar amb ira. Aprenem, perquè ho practiquem, en quins contextos ens convé més, és a dir, ens resulta favorable, reaccionar d’una manera o altra, donar curs o no a les nostres emocions. És evident que en aquest cas, l’estratègia dels ocells els ha permès invertir una situació i, com hem dit, passar del domini a la dominació, de l’ofensa a l’acusació (moral) … vosaltres, porcs lladres!

És possible que com a mecanisme de “reacció” i de defensa o atac davant una situació d’ofensa (de greuge o d’atac) pugui tenir les seves contrapartides i els seus riscos. És possible també, que hi hagi estratègies millors (més intel · ligents? Menys agressives? Més eficaços?) Que la ira, la qual cosa, ens adverteix Salomon, no la converteix en una emoció negativa (encara que sí és cert, com reconeix Aristòtil, que la ira comporta malestar a la persona que a anar a).

Hi ha situacions en les que està totalment justificat enutjar. I en el cas dels “angry bird”, a més, ens proporciona un entretingut joc.

Quant a comemo3

Sociology of Emotions - Research Group
Aquesta entrada ha esta publicada en Comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s